Guides

Guide til det nye Champions League format

Guide til det nye format i Champions League 2024/25

Vi har endelig fået gang i de store ligaer igen, hvor bolden ruller over hele Europa. Det betyder også at det snart er tid til Champions League, samt de to andre europæiske turneringer, Europa og Conference League.

I år vil det dog blive med ganske store ændringer. UEFA har nemlig valgt at vende op og ned på tingene med et helt nyt turneringsformat i både Champions, Europa og Conference League. Det betyder at det ellers så velkendte format med 32 hold opdelt i 8 grupper af 4 hold er fortid og nu skal vi til at vende os til et liga format, også kendt som “Swiss-model”.

I denne guide vil vi fokusere på hvordan det nye format kommer til at se ud i Champions League, men ændringerne gælder som sagt også i Europa og Conference League. Hvis du vil læse mere om de nye formater i de to andre UEFA turneringer, så kan du gøre det her:

Fra gruppespil til liga format

Champions League har i de seneste mange år været baseret på et gruppespilsformat med 32 hold fra de europæiske ligaer. Kvalifikationen til gruppespillet opnås enten gennem placering i den hjemlige liga, kvalifikationsspil eller hvis man vinder Europa League.

Der ændres ikke på hvordan et hold kvalificerer sig til Champions League, men med ændringen af turneringsformatet bliver der plads til flere hold. Antallet af hold i hovedturneringen stiger derfor fra 32 til 36.

De 36 hold fordeles ikke længere i grupper af 4 gennem lodtrækning. I stedet samles de i én stor liga, hvor hvert hold spiller 8 kampe, 4 hjemme og 4 ude. Det betyder altså at alle hold spiller 2 kampe mere en tidligere, hvor man spillede 6 kampe i gruppespillet. Champions Leagues første fase kommer altså til at minde mere om det vi kender fra de hjemlige ligaer, udover at alle hold ikke møder alle.

Hvem møder hinanden?

Udover det nye liga format, så er en af de største ændringer i Champions League, at hvert hold nu vil møde 8 forskellige modstandere. I gruppespillet var vi vant til at hvert hold mødte 3 modstandere ude og hjemme. Det er altså nu erstattet af et format, hvor man kun møder hver modstander én gang – enten ude eller hjemme.

Denne ændring af turneringen er nok den vi er mest spændte på, fordi den giver mulighed for markant flere af de store kampe, allerede i turneringens første fase. Fastlæggelsen af hvem der skal møde hvem, skal fortsat ske via en lodtrækning som vi kender den.

Hvert hold placeres i en af fire ‘seeding pots’. Hvert hold skal trække to modstandere fra hvert seedningslag, hvilket så giver de 8 kampe til hvert hold. Man vil i hvert seedningslag have én kamp hjemme og én kamp ude. Placeringen af holdene i hvert seedningslag afhænger af deres UEFA koefficientpoint. Vinderen af sidste års Champions League (Real Madrid) vil dog automatisk være placeret i seedningslag 1.

Nedenfor kan du se den foreløbige seedning. Denne kan dog ændre sig afhængigt af hvilke klubber, der kommer med fra kvalifikationsspillet. Dette giver dog allerede et tydeligt bevis på, at der kommer til at være flere ‘spændende’ kampe. Tidligere ville et hold fra pot 1 kun møde ét hold fra pot 2, men i år skal de altså møde to.

Det gælder fortsat at hold fra samme land ikke kan trække hinanden. Medmindre det er umuligt at undgå, så vil hvert hold desuden maksimum kunne møde to hold fra et hvilket som helst andet land. Det vil altså sige, at Real Madrid ikke kan trække Atlético eller Girona. Dertil kan Arsenal f.eks. heller ikke trække både Bayern München, Bayer Leverkusen og Stuttgart, fordi det maksimalt vil være muligt at trække to tyske modstandere.

Hvis FC Midtjylland kommer med i Champions League, så vil de lande i pot 4 qua deres samlede koefficientpoint.

Den endelige seedning vil være tilgængelig på dagen for lodtrækningen til liga spillet. Hvis du vil læse mere om hvordan seedningen fungerer, så kan du gøre det her.

Lodtrækningen finder sted den 29. august, 2024.

Hvornår spilles kampene?

Flere kampe betyder naturligvis flere aftener med Champions League (og generelt europæisk) fodbold. Det skal vi ikke klage over, men det sætter også ekstra pres på programmet for de europæiske klubber, fordi der skal klemmes to ekstra kampdage ind.

Kampene i Champions League 2024/25 spilles på følgende datoer:

  • Matchday 1: 17/9-19/9
  • Matchday 2: 1/10-2/10
  • Matchday 3: 22/10-23/10
  • Matchday 4: 5/11-6/11
  • Matchday 5: 26/11-27/11
  • Matchday 6: 10/12-11/12
  • Matchday 7: 21/1-22/1 (2025)
  • Matchday 8: 29/1 (2025)
  • Knockout play-offs: 11/2-12/2

Som man kan se på datoerne, så er en af de nye tiltag altså også, at vi får kampe i Champions Leagues indledende fase på den anden side af jul, hvor vi tidligere har været vant til at gruppespillet sluttede i december.

Datoerne for knockout-fasen er ikke fastlagt endnu, men lodtrækningen vil finde sted den 21/2-2025.

Hvem går videre til knockout-fasen?

Med ændringerne til den indledende fase i turneringen følger også ændringer af hvem, der kvalificerer sig til knockout-fasen. Som man kan læse i forrige afsnit, så indføres der en ekstra knockout kamp, den såkaldte knockout play-off.

De 8 bedst placerede hold i ligaen går direkte videre til ottendedelsfinalerne. De efterfølgende hold, som er placeret fra 9. til 24. pladsen, vil gå videre til den nye knockout runde, hvor de på baggrund af lodtrækning møder ét hold ude og hjemme, i direkte kampe om de resterende 8 pladser i ottendedelsfinalerne.

Herefter er vi tilbage ved det normale, hvor turneringen fortsætter som vi kender den – fra ottendedelsfinaler til kvartfinaler, semifinaler og til sidst finalen.

Hvorfor ændrer man Champions League formatet?

Svaret på det spørgsmål er nok (desværre) først og fremmest penge. Ved at ændre format, så sikrer UEFA at man kan få flere hold med og øge antallet af kampe i turneringen. Flere kampe betyder større sponsoraftaler, tv-aftaler og dermed flere penge til både UEFA og de deltagende hold.

UEFA argumenterer desuden med, at det nye format skal være med til at give flere spændende kampe og give flere hold fra forskellige europæiske lande chancen for at kvalificere sig til Champions League.

Fra UEFA selv, lyder det således at det nye format vil:

  • Give flere europæiske hold mulighed for at deltage i en europæisk turnering
  • Give fans mulighed for at se flere europæiske topkampe – også tidligere i turneringen
  • Give en bedre konkurrencemæssig balance
  • Betyde at alle kampe tæller, helt ind til sidste kampdag
  • Styrke europæisk fodbold generelt – både konkurrencemæssigt og finansielt

Hvilken betydning har det for betting på Champions League?

Det nye Champions League format er et spændende tiltag på papiret, og det bliver mindst lige så spændende at se, hvordan det kommer til at udfolde sig i virkeligheden. For os bliver det mest interessante, om vi får flere betydningsfulde kampe, som er en af tankerne bag det nye format. Betydningsfulde kampe er lig med større chance for kort, og kort er og bliver et af vores favoritmarkeder her på oddschamp.

Alle der har fulgt med her på siden gennem tiden ved at nogle af de største gevinster vi har vundet er kommet i slutningen af de europæiske gruppespil. Det skyldes, at alt er sat på spidsen i disse opgør, og der derfor kan være rigtig god værdi at hente på over antal kort. Forhåbentlig kan vi i det nye CL format se frem til endnu flere af den slags kampe, hvor to hold har alt at spille for, når de mødes. Tidligere har der ofte været grupper, som har været afgjort inden sidste og afgørende runde eller hold, der helt eller delvist har udspillet deres chance i løbet af gruppespillet, hvilket har udhulet noget af værdien i flere af vores favoritmarkeder. I det nye format bør der komme flere kampe med noget på spil i, hvilket jo lover godt for underholdningen, men også for pengepungen. Særligt den nye og ekstra knock-out runde kunne åbne op for flere returkampe, som har potentialet til at blive kortfester, hvor man virkelig kan finde noget værdi, hvis man er tidligt ude og vælger opgørene med de ‘rigtige’ dommere. Det er heller ikke nogen hemmelighed, at udvidelsen af antal hold kombineret med den ekstra knockout-runde for holdene placeret fra 9. til 24. pladsen åbner op for, at mindre klubber også kan gøre sig gældende sent i det indledende ligaformat. Det kan betyde, at vi får nogle kampe sent i turneringen, hvor mindre klubber stadigvæk har alt at spille for. Det kan ofte være i disse kampe, hvor den største værdi er at hente på kort både fordi, at disse klubber vil gøre alt for at gå videre og derfor ikke afholder sig fra beskidte kneb (tidsudtræk, usportslig opførsel m.m). Men også fordi den slags kampe, mellem to mindre klubber, sjældent dømmes af UEFAs topdommere, hvoraf mange er frygtelige mht. at stange kortene ud (Clement Turpin, Glenn Nyberg, Anthony Taylor, blot for at nævne nogle få, der næsten med garanti sælger et over kort spil). Udvidelsen kan desuden også give anledning til nogle spændende match-ups, hvor det kan være nemmere at spotte noget værdi, da bookmakerne har mindre godt styr på de lavere rangerende klubber, end de eksempelvis har på Real Madrid og Manchester City osv. I det indledende ligaformat kan man dog have sin tvivl omkring, hvor meget topholdene prioriterer deres placering i toppen af tabellen, hvis de er garanteret videre avancement til knockout-runden med flere kampe igen, og dermed også have sin tvivl omkring intensiteten i disse opgør.

Om ikke andet får vi flere hold med i årets Champions League, og vi får dermed også flere kampe. Det bør alt andet lige åbne op for, at der er større mulighed for at finde nogle værdispil, som både vi og vores medlemmer kan nyde godt af. Derudover kan vi se frem til på papiret flere store kampe med det ændrede lodtrækningsformat, hvilket lover godt for underholdningsværdien. Vi glæder os i hvert fald til den nye Champions League sæson, ligesom de fleste andre fodboldfans. Uanset ændringerne i formatet, så er vores mål det samme i denne Champions League sæson som altid. Profit! Det er vi lykkedes med alle sæsoner siden vi er gået live her på siden og vi satser på, at det fortsætter i 2024/2025.