Guides

Den store guide til odds på kortmarkeder

Jeg har altid spillet en del på kortmarkeder, dvs. over/under antal kort, bookingpoints o.l., da det ofte er et marked, hvor man kan hente rigtig fine værdispil. I dette indlæg løber vi igennem de helt centrale ting, når man oddser på kortmarkeder. Vi starter med at tage et kig på, hvad forskellen er på bookingpoints og kort samt hvilke forskellige regler, vilkår og markeder, der er på tværs af bookmakerne, når det kommer til kortspil. Dernæst tager vi et kig på, hvilke faktorer, der er relevante at analysere inden man spiller på kortmarkeder samt, hvor man kan finde denne information henne. Til slut har vi en oversigt over den bedste og værste dommer i de forskellige ligaer mht. kort.

7 dage

99 kr.

Ingen binding
Adgang til alle spiltips i 7 dage
Adgang til alle eksperter
Statistikker over spiltips
Mail ved nyt spilforslag
30 dage

299 kr.

Ingen binding
Adgang til alle spiltips i 30 dage
Adgang til alle eksperter
Statistikker over spiltips
Mail ved nyt spilforslag
90 dage

599 kr.

Ingen binding
Adgang til alle spiltips i 90 dage
Adgang til alle eksperter
Statistikker over spiltips
Mail ved nyt spilforslag

Hvad er forskellen på bookingpoints og kort?

Når man spiller på kortmarkeder kan det afgørende for om ens spil går hjem eller ej, være hvad marked man egentlig har spillet på. Bookmakerne har i dag mange forskellige variationer af kortspil og hvad mere vigtigt er, så har de også forskellige regler for, hvad og hvor meget de enkelte kort tæller. Det er vigtigt at være opmærksomme på disse forskelle, da det både har betydning for afgørelsens af ens spil, men i lige så høj grad værdien af oddset.

Kigger vi på forskellen mellem bookingpoints og kort, så er den helt store forskel mellem disse 2 markeder, hvor meget det røde kort tæller. Lad os tage et eksempel. I kampen mellem Betis og Valencia i 38. runde kom der 3 gule kort og ét direkte rødt kort. Har du spillet på antal kort i kampen vil de fleste bookmakere tælle dette som 5 kort i alt, da gule kort tæller for 1 og rødt for 2. Dvs. én spiller maksimalt kan modtage 3 kort i en kamp. Vær opmærksom på, at dette er standardreglerne for de fleste bookmakere med undtagelse af Betfair. Her vil det røde kort kun tælle for 1 kort ligesom det gule. Så hvis du spiller på kort hos Betfair, så skal du som udgangspunkt have højere odds end du kan spille til andetsteds for at få værdi.

Retter vi i stedet blikket mod bookingpoints, så vil der i ovenstående eksempel have været 55 bookingpoints i kampen, da gult tæller for 10 og rødt for 25. Dvs. den samme spiller kan maksimalt modtage 35 bookingpoints i en kamp. Som eksemplet illustrerer tæller rødt kort det dobbelte af gult ved standard over/under antal kort spil, hvorimod det ved bookingpoints tæller 2,5 gange så meget. Dvs. havde du ét sted spillet på over 5,5 kort i Betis – Valencia og et andet sted over 52,5 bookingpoints, jamen så havde du haft tab ved førstnævnte og gevinst ved sidstnævnte.

Bookmakernes forskellige regler og vilkår mht. kortmarkeder

Eksemplet i ovenstående med Betfair, der adskiller sig fra resten af markedet med kun at tælle rødt kort som 1 kort, illustrerer væsentlige forskelle mellem bookmakerne. Disse forskelle vil i sidste ende kunne være afgørende for om du vinder eller taber på dit spil. Vi løber derfor lige igennem de mest væsentlige forskelle både mht. gule vs. røde kort, kort til spillere udenfor banen samt udvalget af kortmarkeder.

Gule vs. røde kort

Vær opmærksom på om du spiller på over/under antal kort eller over/under antal GULE kort. De fleste store bookmakere så som Bet365 og Unibet har over/under antal kort, men tager du eksempelvis Marathonbet eller Bwin, så vil markederne være over/under antal gule kort. Du kan således stå i en situation, hvor røde kort ikke tæller med i dit spil, og det må siges at være ret afgørende for et kortspil. Du kan til gengæld ofte få markant højere odds på eksempelvis Marathonbet netop pga. dette. Så hvis du spiller på lave kortlinjer såsom 3,5 kort eller over 0,5 kort inden pausen, hvor chancen for rødt kort ikke er så stor, så kan det give god mening at benytte de sider, der udbyder antal gule kort. Igen er det relevant lige at nævne Betfair, som er den eneste bookmaker på markedet, der tæller rødt kort for 1 kort frem for 2 i de normale over/under antal kort spil.

Kort til spillere udenfor banen

Hvad sker der med dit odds, hvis en person udenfor banen modtager et kort? Tæller det med eller ej? Samtlige bookmakere har i deres regler og vilkår følgende, der gælder: Kort givet til personer uden for banen uanset om det er stab, trænere eller udskiftere tæller ikke med i kortspillet. MEN undtagelsen her er, hvis en udskifter modtager et kort og senere bliver skiftet ind. Så snart spilleren skiftes ind vil kortet tælle, hvis du eksempelvis spiller på Bet365. Spiller du derimod på Betfair vil kortet spilleren modtog på bænken ikke tælle med selvom han skiftes ind. Læg også mærke til, at dette ikke gælder den anden vej rundt. Dvs. en spiller, der har været på banen, og som modtager kort EFTER han er skiftet ud ikke tæller med hos nogen bookmaker.

Disse afvigende regler har ikke kun betydning for udskiftere, men også hvis kortet bliver givet i pausen. Få gange sker det, at en spiller, der er på banen, modtager et kort i halvlegen. Typisk pga. brok efter, der er fløjtet til pause. Hos de fleste bookmakere vil dette kort tælle med i dit kortspil, men hos Betfair vil dette registreres som et kort til en spiller udenfor banen, og dermed ikke tælle med i dit kortspil. Samtlige bookmakere tæller ikke kort med, hvis de uddeles efter kampens slutfløjt.

Udvalget af kortmarkeder hos bookmakerne – hvor skal jeg oddse henne?

Udover bookmakerne kan have forskellige regler og vilkår, så har de også forskellige udvalg. Det er godt at have et overblik over dette, så man ved hvilke bookmakere man kan sammenligne odds imellem, og hvor man kan spille hvad. Som nævnt ovenfor, hvis du vil spille på antal gule kort, så brug Marathonbet eller Bwin. Hvis du vil spille på antal bookingpoints, så kan du bruge Nordicbet og særligt deres betbuilder. Hvis du vil spille på standard antal kort i en kamp og har fidus til, der muligvis kommer rødt kort, så gå udenom Betfair og søg i stedet mod Bet365 og Unibet. Sammenlign altid på tværs af bookmakerne for at finde eventuelle afvigelser. Hvis du mener chancen for rødt kort er minimal, så kan du ofte få et meget pænere odds hos Betfair og Marathonbet for over antal kort eller over antal gule kort i kampen.

Når man spiller på kort, så kan der også være rigtig god værdi at hente live. Det er som regel nemmere at fornemme intensiteten i en kamp efter man har set noget af den. Er der mange frispark, brok, ond stemning på stadion osv. Når det kommer til over/under livemarkeder på kort, vil jeg mene Betfair er den bedste side at bruge. De har nemlig langt flere linjer live på kort end mange af de andre bookmakere, og de har også alle disse markeder tilgængelige rigtig sent i kampene. Dvs. fører en underdog i 86. så kan du stadig spille på dem til at få et kort mere derinde i langt de fleste af de store ligaer. Ofte til et pænt odds. Kort til spillere er også ofte nemmere at ramme live, når man kan se at en spiller går hårdt i duellerne, laver frispark eller at en keeper f.eks. er begyndt at lave tidsudtræk. Hvis du vil spille på kort live til spillere, så er anbefalingen Bet365. De har som de eneste kortmarkeder for samtlige markspillere i de større ligaer herunder Premier League. De har sågar kort til spillere tilgængeligt live i Superligaen.

Den sidste ting, der er relevant at nævne i dette afsnit, er hvor du kan spille på kort i de respektive ligaer. Hvis du gerne vil spille på kort i de store europæiske ligaer, så har de fleste bookmakere jo markeder på dette pre. Hvis du gerne vil gøre det live, så vil jeg dog ikke anbefale Unibet, Leovegas og de andre sider med samme leverandør, da de fjerner kort live i alt undtagen nogle få Premier League kampe.

Hvis du gerne vil gøre brug af noget nicheviden om mindre rækker, så er det rart at vide, hvor man kan spille på disse ligaer henne. Hvis du vil spille på kort i brasiliansk Serie A, så benyt Bet365, Nordicbet (Betbuilder) eller Betfair. Bet365 og Betfair har som regel også kort live i kampene i Brasilien. Hvis du vil spille på kort i den hollandske Æresdivision eller MLS, så benyt Unibet, Betfair eller Nordicbet (Betbuilder). Betfair, hvis du vil spille live. Ønsker du at spille på kort i den bedste række i Rumænien, så benyt Unibet, Leovegas o.l. pre og Betfair til livespil. Vil du kaste dig ud i den russiske Premier League, så har Marathonbet kort både pre og live i denne liga. Slutteligt hvis du vil spille på kort i den danske Superliga, så kan du benytte Unibet, Nordicbet (Betbuilder), Bet25 eller Danske Spil. Hvis du vil spille på det live, så er de bedste chancer Betfair eller Bet25, men der er en vis ustabilitet ift. om markederne er der eller ej. Og går du efter kort til spillere i Superligaen, så er Bet365 som sagt det bedste sted at gøre det, da de har disse markeder tilgængelige både pre og live.

Få de bedste kortspil fra eksperterne

Hvilke ting bør jeg analysere før jeg spiller på kortmarkeder?

Inden du oddser på et kortmarked er der forskellige ting du bør analysere. Her er listet de ting vi synes er relevante at tage et nærmere kig på inden du sætter dit væddemål:

  • Indbyrdes opgør (rivalisering): Hvor mange kort kommer der normalt, når holdene mødes? Nogle matchups indbyder til flere kort end andre. Det kan være holdenes spillestil, der passer godt til hinanden. Det kan skyldes rivalisering mellem klubberne (derby) eller noget helt tredje. Kig derfor altid efter, hvor mange kort der tidligere har været i de indbyrdes opgør.
  • Tabellen: Holdenes placering har også meget at sige ift. det potentielle antal kort givet i kampen. Som udgangspunkt jo mere holdene har at spille for, jo større er chancen for kort og vice versa. En anden tommelfingerregel er også jo mere jævnbyrdigt kampbillede, jo større er chancen for kort. Når det ene hold er parkeret eller står dybt er chancen for dueller og omstillinger, der giver nødbremser bare mindre.
  • Kort pr. kamp: Nogle hold går mere til den end andre og får flere kort. Det er ofte ret tydeligt, hvilke hold der sparker manden ned, og hvilke hold der har mindre tilbøjelighed til at gøre det. Du kan bruge bold.dk til nemt at se det samlede antal kort for holdene fra sæson til sæson inde i tabeloversigten. Dette kan give en god indikation af om der er tale om et korthold eller ej. Der er også en positiv sammenhæng mellem antal kort og antal forseelser, så du kan også tjekke whoscored.com og se hvor mange frispark holdene begår fra kamp til kamp. Et højere antal forseelser per kamp bør alt andet lige resultere i flere kort, hvis ellers dommeren er den rigtige.
  • Dommeren: Dommeren har en stor betydning for kortspil, da nogle dommere bare er mere tilbøjelige til at give kort end andre. Jeg bruger altid soccerway.com til at tjekke den dommer, der har kampen. Derinde kan du nemt se, hvor mange kort dommeren giver fra kamp til kamp og sortere alt efter turneringsformat. Du kan også sammenholde dommeren med de indbyrdes opgør. Ofte har den samme dommer dømt tidligere opgør og det kan give en indikation af, hvilken vej pilen peger med hensyn til antal kort i kampen.

Dommeroversigt – fra bedst til værst med hensyn til kort

Som nævnt, når det kommer til kortspil, så har kampens dommer stor betydning. Det er nemlig meget forskelligt fra dommer til dommer, hvordan de håndhæver fodboldloven, når det kommer til kort. Nogle dommere stanger kortene ud, mens andre er umulige at tvinge dem op af lommen på. Med afsæt i flere års erfaring med at spille på kort, har vi nedenfor lavet en oversigt, der viser den bedste og værste dommer i forskellige ligaer, når det kommer til kort. Oversigten er baseret på en subjektiv vurdering efter at have set adskillelige kampe med de forskellige dommere i aktion.

Liga

Værste dommer mht. kort

Bedste dommer mht. kort

La Liga

Javier Alberola Rojas

Isidro Díaz de Mera Escuderos

Ligue 1

Eric Wattellier

François Letexier

Premier League

Michael Oliver

Peter Bankes

Serie A (Italien)

Daniele Doveri

Giovanni Ayroldi

Bundesliga

Marco Fritz

Tobias Welz

MLS

Allen Chapman

Joseph (Joe) Dickerson

Serie A (Brasilien)

Anderson Daronco

Braulio da Silva Machado

Superligaen

Jens Maae

Mads Kristoffer Kristoffersen

Æresdivisionen

Bas Nijhuis

Jeroen Manschot

En ting er i ligasammenhæng, noget andet er også europæisk fodbold så som Champions League eller Europa League. Det er ofte de samme dommere fra de forskellige ligaer, der udtages til disse internationale kampe. Du kan forvente dommere som Clement Turpin, Danny Makkelie, Szymon Marciniak, Slavko Vinčić og Daniele Orsato, når det spidser til i de store europæiske turneringer. Har jeg spillet på over antal kort i en storkamp i europæisk fodbold, så ser jeg gerne det bliver Orsato, der skal dømme den.

Det var alt for dette indlæg. Forhåbentlig kan det hjælpe dig med at få en højere hitrate, når du placerer væddemål på kortmarkeder.

Tips til at undgå tidlig limitering hos dansk bookmakere
Guides

Tips til at undgå hurtig limitering

Når man oddser på et seriøst plan, hvor man ønsker, at de konti man benytter er mulige at spille fra i længst mulig tid inden der kommer limiteringer og udelukkelse,…
Value betting
Guides

Den store guide til value betting

Value betting er og bliver et stort tema her på Oddschamp.dk. Det er netop den filosofi og strategi, vi og vores eksperter altid spiller efter. I dette indlæg vil vi…