Value betting
Guides

Den store guide til value betting

Value betting er og bliver et stort tema her på Oddschamp.dk. Det er netop den filosofi og strategi, vi og vores eksperter altid spiller efter. I dette indlæg vil vi se nærmere på hvad value betting er, hvordan det fungerer og hvad du skal være opmærksom på, hvis det er en tilgang du vil prøve at følge fremover.

Det er langt hen ad vejen ganske simpelt, men det kan kræve at man ændrer sit mindset når kommer til odds og betting. Mange spiller med deres følelser, også selvom de ikke ønsker at gøre det. I value betting skal følelserne i høj grad lægges på hylden. Fra det perspektiv kan det virke som en relativt kynisk tilgang til betting, men den vil i langt de fleste tilfælde også vise sig at være mere profitabel end hvis du spiller med udgangspunkt i fornemmelse, følelser eller spænding.

Der er som altid ingen garantier. Uanset hvor meget værdi man har fundet i et spil eller hvor stor en fejl en bookmaker har lavet, så er det aldrig en garanti for at man vinder. Vi kan (desværre) ikke diktere begivenhedernes gang, men vi kan som minimum prøve at spille klogt og placere vores penge der, hvor der statistisk set bør være størst chance for profit.

7 dage

99 kr.

Ingen binding
Adgang til alle spiltips i 7 dage
Adgang til alle eksperter
Statistikker over spiltips
Mail ved nyt spilforslag
30 dage

299 kr.

Ingen binding
Adgang til alle spiltips i 30 dage
Adgang til alle eksperter
Statistikker over spiltips
Mail ved nyt spilforslag
90 dage

599 kr.

Ingen binding
Adgang til alle spiltips i 90 dage
Adgang til alle eksperter
Statistikker over spiltips
Mail ved nyt spilforslag

Hvad er value betting?

Hvis du hører erfarne bettingeksperter tale om odds, så vil du nok ofte støde på at de taler om værdi. Det omtales tit som “dette spil har en høj værdi..” eller “der er ingen værdi i det her odds”. Men hvordan kommer de frem til sådanne konklusioner? Svaret findes i konceptet om value betting og dettes helt grundlæggende definition:

A value bet is simply a bet where the likelihood of a given outcome is higher than what the odds offered reflect.

Value betting er en systematisk tilgang og en langsigtet strategi vis formål at lokalisere værdi i markedet ud fra en sammenligning af sandsynligheder. Når sandsynligheden for et tilfredsstillende afkast stiger til et niveau hvor det overstiger den risiko spillet indebærer, så har vi et såkaldt value bet (værdispil). Det lyder jo ganske simpelt, men det kan være lidt sværere end som så, at finde værdispil.

Der findes dog ganske fine metoder, som alle kan følger, hvis de vil prøve at finde frem til værdispil. Hvis man følger en value betting tilgang, så er den helt grundlæggende præmis, at man kun spiller hvis man har fundet et spil med værdi. Værdien skal ses som et udtryk enten:

 • En forskel mellem den sandsynlighed bookmakeren tillægger et udfald og den sandsynlighed spilleren tillægger et udfald
 • En forskel mellem den sandsynlighed bookmaker X tillægger et udfald og den sandsynlighed bookmaker Y tillægger et udfald
 • Arbitrage muligheder – disse findes sjældent i dag

Værdispil som følge af spillerens vurdering

Betting har helt grundlæggende sit udspring i sandsynlighedsregning. Et odds kender mange måske fra matematik/statistik, fordi det i sidste ende er et udtryk for en sandsynlighed for et givent udfald. Et simpelt eksempel er en hjemmesejr til odds 2. Hvis du vil finde ud af hvor stor en procentuel sandsynlighed, der er bag dette odds 2, så findes det på følgende vis: (100/2)/100 = 0,5 ≈ 50%. Bookmakeren tillægger altså en hjemmesejr en sandsynlighed på 50%.

Fra et value betting synspunkt kan der nu opstå værdi på flere måder. Den første er hvis din (spillerens) vurderede sandsynlighed for en hjemmesejr er højere end 50%. Her er det vigtigt at huske på, at bookmakerne gør deres bedste for at ramme de rigtige odds, men det kan heller ikke forudsige begivenhedernes gang og derfor begår de også fejl. Bookmakere skal desuden også gøre deres odds attraktive for spillere og dette har også en betydningen for værdien.

Hvis din vurdering af sandsynligheden er 57%, så har du pludselig et værdispil i odds 2 for en hjemmesejr. Det er muligt at regne baglæns for at beregne det reelle odds, som en sandsynlighed på 57% bør give: 100/57 ≈ 1,75. Ifølge dine beregninger, så bør oddset altså værdi 1,75, men du er blevet tilbudt odds 2. Dit forventede afkast vil i dette tilfælde være positivt og kan beregnes som: (Fair probability (57%) – Market probability (50%) / Market probability (50%). I eksemplet vil udregningen være: (57% – 50%) / 50% = 0,14. Det forventede afkast er positivt og derfor bør du spille på en hjemmesejr (ud fra et value betting synspunkt). For hver krone du spiller, forventes det at du vinder 0,14 kr.

Eksempel fra Oddschamp:

I kampen mellem Vitesse og Zwolle den 27/10 fandt en af vores eksperter et værdispil. Det gav 1,58 for over 24,5 skud i kampen. Baseret på dette, så var bookmakerens vurdering af sandsynligheden for over 24,5 skud på 63%. Baseret på analyser af indbyrdes opgør, holdene, statistikker mm. fandt vi frem til en reel sandsynlighed på 68% og en betvalue på 107% (læs om betvalue længere nede). Vi spillede den naturligvis og der endte med at komme 35 skud i kampen. Her fandt vi altså fornuftig værdi og det endte med at give pote.

Værdispil som følge af forskelle mellem bookmakere

Det andet sted hvor værdi kan opstå er ved forskelle mellem bookmakere. Her kan du fortsat tage din egen vurdering af sandsynligheden med i din betragtning, men det primære fokus er sammenligning af odds mellem forskellige udbydere. Eksemplet er egentligt magen til ovenstående, her har vi bare en sammenligning af f.eks. Bet365 og NordicBet.

Hvis Bet365 udbyder et spil til odds 1,50 og NordicBet giver 1,65, så kan der være tale om et værdispil, hvis du mener at Bet365’s vurdering er den mest korrekte. En lignende situation kan opstå hvis der er forskel i både odds og linjer på lignende spil. Med linjer taler vi om hvad man kan spiller på. Et eksempel på en to ‘linjer’ er 3,5 og 4,5 kort. Her kan der opstå situationer hvor Bet365 udbyder over 4,5 kort til 1,80, men NordicBet udbyder over 3,5 kort til 1,60. Disse vurderinger kræver lidt mere erfaring, men hvis man tillægger antallet af kort en vis sandsynlighed, så kan der være rigtig fornuftig værdi at hente hos NordicBet, hvor du får en linje lavere til et fornuftigt odds.

Arbitrage muligheder

Arbitrage betting er lidt en gren for sig selv, men den har dog mange ligheder med value betting. I betting handler arbitrage om at finde muligheder i markedet, hvor risikoen i ender med at blive elimineret. For at bruge denne strategi skal man være skarp til at sammenligne odds fra mange forskellige bookmakere. Det kræver nemlig at man har et odds på udfald 1 og et odds på udfald 2, der gør at man gennem en udregning kan placere den korrekte indsats på hvert udfald, som uanset hvad vil sikre profit.

Hvis man vil prøve arbitrage betting, så kræver det at man dedikere en masse tid til det. Det er desuden blevet væsentligt sværere i dag, hvor alle bookmakere er digitale og odds kan justeres konstant. Bookmakerne har desuden en tendens til at slå hårdt ned, hvis de har en mistanke om arbitrage betting, f.eks. ved at begrænse ens konti markant eller lukke den helt.

 

De vigtigste nøgletal

Vi har allerede løftet sløret for at value betting i høj grad indebærer beregninger, særligt omkring sandsynligheder. Det kræver dog ikke at du er noget matematisk eller statistisk geni. Faktisk så har vi lavet en beregner som du kan bruge, hvis du vil udregne den mulige værdi af et hvilket som helst spil, den kan du finde her. Der er også rig mulighed for at lave en skabelon i Excel, som hurtigt kan beregne om der er værdi i det spil du kigger på.

Odds – markedets sandsynlighed

Oddset er et udtryk for markedets og bookmakerens vurdering af sandsynligheden for et givent udfald. Det enkelte odds er altid der hvor analysen starter. Sandsynligheden baseret på et odds beregnes som: (100/odds)/100 = sandsynlighed.

Eksempler:

 • Odds 1,2: 0,83 (83%)
 • Odds 1,5: 0,667 (66,7%)
 • Odds 1,75: 0,57 (57%)
 • Odds 2,0: 0,5 (50%)
 • Odds 3,0: 0,33 (33%)

Beregnet sandsynlighed (true/fair probability)

Den beregnede sandsynlighed eller det såkaldte ‘true probability’ er din (spillerens) vurdering af sandsynligheden for at et givent udfald går hjem. Der kan være mange tilgange til at finde frem til denne, men som oftest vil man lave en fundamental analyse. I denne analyse kigger man på forskellige statistikker, indbyrdes opgør og alle andre faktorer, der kunne tænkes at kunne være med til at forudsige udfaldet. Man kan også lave en teknisk analyse, men dette kræver at man bygger en model, der kan hjælpe med at forudsige sandsynligheden. Begge typer af analyser kender man fra aktiernes verden, hvor mange bruger samme metoder for at prøve at forudsige hvordan en aktie kommer til at udvikle sig.

Resultatet af din analyse skal udmønte sig i at du har en procentuel sandsynlighed for udfaldet, f.eks. 55% for over 3,5 kort eller 45% for over 4,5 kort.

Betvalue

Betvalue er nok det vigtigste nøgletal når vi taler om value betting. Det er ganske simpelt et udtryk for værdien af et spil og et resultat af de to sandsynligheder, der er nævnt i de to ovenstående afsnit. Som tommelfingerregel så skal man altid kun spille når betvaluen er over 100.

Betvalue beregnes som: Din chancevurdering * Odds

Hvis du sidder med et odds 1,70 og en chancevurdering på 65%, så vil din betvalue være 110,5% og det indikerer at der er værdi at hente i dit spil. Var din chancevurdering derimod på 55%, så vil din betvalue være 93,5% og dermed er der ikke værdi i dit spil.

Tips til dig der vil prøve value betting

Value betting har mange fordele, men det er også en svær disciplin. Særligt elementet, der handler om at du skal estimere sandsynligheden for at et givent udfald går hjem er en faldgrube. Det kræver stor disciplin og kynisme, særligt i chancevurderingen, hvis man vil have succes med denne tilgang til betting. Man kan hurtigt ende på et sidespor, hvor man lige tilføjer 3% til chancevurderingen fordi så kan betvaluen retfærdiggøre at man placere spillet, men det er netop her man skal være skarp.

Tips & tricks

Hvis du sidder med tanker om at prøve at følge denne tilgang, så kan du blive hjulpet på vej med et par simple tips og tricks, så du undgår de primære faldgruber, som mange ender med at ryge i.

 • Brug tiden og vær hurtigt ude – når markederne åbner
  • Vi anbefaler altid at man er klar når markederne åbner. Value betting kræver tid og det kræver at man har styr på hvordan de forskellige bookmakere opererer. Der er stor forskel på hvilke markeder de enkelte bookmakere har og hvornår de åbner for dem. Der kan være betydelig værdi at hente hvis man er ude så snart markederne åbner, fordi man typisk vil se at oddset på et værdispil falder kraftigt som kampstart nærmer sig. Et odds 1,60 på dagen hvor markedet åbner kan helt være lukket inden kampstart eller være faldet til 1,20 og så er al værdi i hvert fald forsvundet.
 • Sammenligning af bookmakere
  • Det er altid en god idé at sammenligne odds og linjer på tværs af bookmakere. Der kan opstå ganske store forskelle, især lige når oddsene åbner, hos forskellige udbydere og det er her du skal slå til, hvis du vil have fingrene i et spil med god værdi.
 • Lav dine analyser grundigt
  • Value betting hænger i høj grad sin hat på din egen chancevurdering (sandsynlighed) og den er udelukkende et resultat af din analyse. Jo grundigere en analyse du kan lave, jo tættere vil formentligt også komme på den reelle sandsynlighed. Der er ingen garanti for at du rammer plet hver gang, men det mindste man kan gøre er at lave et grundigt forarbejde.
 • Hav øjnene på nichemarkeder
  • Vi ser en ret stor tendens til at spillere fokusere på de markeder de kender, f.eks. kampvinder, antal mål, hjørnespark og lignende. Problemet er bare at det er disse odds som bookmakerne er bedst til at estimere korrekt. Kigger man derimod på statistik- og kortspil så er der oftere forskelle mellem bookmakere og større chance for at finde værdispil. Vi anbefaler derfor at du udelukkende har fokus på nichemarkeder og gerne i ligaer, som du har indgående kendskab til.
 • Hold hovedet koldt og vær kynisk
  • Hvis du vil følge denne strategi, så kræver det at du er kynisk og i stand til at holde hovedet koldt. Hvis du estimerer at et spil har værdi, så placerer du det og hvis værdien ikke er tilstede, så placerer du det ikke. Du skal være ærlig i din chancevurdering, så du undgår at falde i spil som reelt ingen har værdi har og dermed ender med at blive spil, der mere er placeret på baggrund af dine følelser eller lyst til at spille for spillets eller spændingens skyld. Det er desuden ekstremt vigtigt, at du ikke forsøger at vinde det tabte tilbage på desperate spil. Selv med det bedste analysearbejde, så vil du komme til at tabe og det er bare en del af gamet. Måden du kommer tilbage er ved at vende tilbage til analysearbejdet og ikke vil at placere et tilfældigt livespil.
 • Indsats skal afspejle værdi
  • Når du beregner værdien af et spil, så skal din indsats gerne reflektere denne. Det vil med andre ord sige, at du øger din indsats i takt med værdien. Vi anbefaler at du følger et unit system, hvor du fordeler din samlede bankroll ud på et antal units. En unit kan f.eks. repræsentere 250 kr. og hvis du har et spil med en betvalue på 105%, så placere du altid 3 units, altså 750 kr. Hvis din betvalue er 110% så placere du 6 units, altså 1500 kr. Størrelsen på dine units afgøres af din bankroll og det er individuelt om man foretrækker at have eksempelvis 50, 500, 1000 eller flere units. Det vigtigste er at du ikke blot er systematisk i forhold til udvælgelsen af spil, men også i forhold til indsatsen på disse.

Dette var vores guide til value betting og vi håber at vi har hjulpet dig lidt på vej, hvis du har lyst til at prøve det af. Hvis du har spørgsmål til guiden, så er du naturligvis altid velkommen til at skrive til os på support@oddschamp.dk, så forsøger vi at hjælpe dig.

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.
Tips til at undgå tidlig limitering hos dansk bookmakere
Guides

Tips til at undgå hurtig limitering

Når man oddser på et seriøst plan, hvor man ønsker, at de konti man benytter er mulige at spille fra i længst mulig tid inden der kommer limiteringer og udelukkelse,…
Guides

Den store guide til odds på kortmarkeder

Jeg har altid spillet en del på kortmarkeder, dvs. over/under antal kort, bookingpoints o.l., da det ofte er et marked, hvor man kan hente rigtig fine værdispil. I dette indlæg…